Miben segíthet a cégértékelés

Nyaralás

Hiába dolgozik együtt tulajdonos társával több éve, vagy akár több évtizede, eljöhet az a pillanat, amikor az együttműködésnek véget kell vetni. Legyen szó akár egészségügyi problémáról, akár az érdeklődés elvesztéséről, vagy teljesen más keletű okokról, a partnerség megszüntetése anélkül is elég nehézkes, hogy megpróbálnák kitalálni, hogy a közös kézben lévő vállalkozás értékét hogyan osszák meg egymás között. Ez az egyik oka annak, amiért nagy hasznát veheti egy cégértékelésnek, amikor partnere kivásárlásról van szó. A Cégértékelési Jelentés a kivásárlás szilárd alapjaként szolgál, amelyet egy pártatlan 3. fél hoz létre.

A partneri együttműködés felbontása fájdalmas lehet mindkét fél számára. A kilépő fél bűntudattal küzdhet, mindemellett, hogy valamilyen szintű felelősséget is érez, hiszen több évet ölt a vállalkozás felépítésébe. A másik oldalon, a vállalkozással maradó partner vagy partnerek haraggal fordulhatnak a kilépő fél felé, hiszen magára hagyottnak érzik magukat, eztán pedig nagyobb részedést szeretnének nyerni a cégből. Sok üzlet és barátság lép a felbomlás útjára egy tag kilépése esetén.
Kinek van igaza

A legjobb esetben a tagok Partnerségi megállapodást kötnek a vállalkozás elindításakor, de sajnos ez kevés esetben van így. Ezért amikor az együttműködés később megszűnik, nincsenek előzetes megállapodások arra nézve, hogy mi történjen az üzleti vagyonnal és az eszközökkel. A vezetésből kilépő fél azt gondolja, hogy egy komplett vállalkozást hagy hátra, ezért megérdemli a nyugdíjba vonulási részesedést, amelyet egyébként nem tudna igénybe venni. A hátra maradt fél pedig úgy érzi, hogy további terhek szakadnak a nyakába, ha fenn kívánja tartani a vállalkozás megfelelő működését, ezzel megfosztva a céget a létfontosságú eszközöktől és tőkétől.
Melyik oldalnak van igaza?

A szituáció okozta felfokozott érzelmek miatt sok bíróság megköveteli a képesített szakember által kiszámított valós piaci érték megállapítását. Ez egy olyan, képesítéssel rendelkező szakember, akinek nincs érdekeltsége abban, hogy bármely fél kedvében járjon, ezzel biztosítva azt, hogy a kezéből kiadott munka is megőrzi párttatlanságat és igazságosságát. Az általuk használt metódusok számtalanszor kiállták már a bírósági próbákat, ezért az általuk nyújtott jelentés tisztességes és méltányos értéket biztosít minden partner számára. Ebből kifolyólag a partnerség felbontásakor végzett szakmai cégértékelés nagyszerű kiindulópontja lehet a tárgyalások megkezdésének.

Habár a partnerség megszűnése nehéz és stresszes időszak, azonban ha a cégértékelést végeztet partnere kivásárlásakor, csökkentheti a stressz mennyiségét és biztos alapokat nyújt a vállalkozás értékének megállapításához. Sok vállalkozás használja a szakember által készített cégértékelést, hogy a számítások és jelentések teljesen független legyenek mindkét oldaltól. Ezzel megkönnyítve az felek közötti egyetértés létrejöttét.

IDŐPONTOT FOGLALOK