A cégérték ne legyen a kiválással járó problémák között!

Nyaralás

Partnerségi felbomlás esetén számtalan olyan probléma lép elő, amelyekről gondoskodni kell. Van azonban egy lehetőség, amely segít meghatározni a távozó partner üzletrészének értékének meghatározásában, ezzel könnyebbé téve a folyamatot.  Azzal, hogy egy professzionális cégértékelő szakemberre bízza a cégrész értékének meghatározását több ideje marad összpontosítani a felbomlással járó egyéb tényezőkre, mint például a távozó partner feladatainak átvétele.

Hogyan segít a cégrész értékének meghatározása egy partner kiválása esetén?

A partnerség felbomlása nehéz folyamat. A feladatokat az egész vállalaton belül át kell csoportosítani ahhoz, hogy a vállalati műveletek a továbbiakban is zavartalanul folytatódjanak. Az ügyfelekkel fel kell venni a kapcsolatot és tájékoztatni kell őket arról, hogy átkerülnek egy új partnerhez olyan módon, hogy elégedettek maradjanak. A partnerére bízott felelősségeket ellenőrizni kell, nehogy a működési évek során esetlegesen felmerült problémákat, mulasztásokat tartalmazzanak. Az partnercserével járó személyzeti változtatásokat is kezelni kell, még mielőtt a partner teljesen elhagyja a céget.

Egy másik terület, amely gyakran a legvitatottabb a partnerség felbomlása során, a cég értéke és a partner kivásárlásához szükséges összeg. Lehet, hogy a távozó fél jelentős időt, erőfeszítést és energiát fektetett az üzletépítés általános folyamatába. Lehet, hogy belépése jelentős üzleti lehetőséget biztosított a vállalatnak, vagy kiválósága és jó hírneve járult hozzá annak építéséhez. A fenti okok alapján is jól látható, mennyire nehéz meghatározni, hogy a vállalat értékének hányad részét kellene a távozó félnek megkapnia.

Ráadásul előfordulhat, hogy a kilépő fél úgy érzi, hogy valamilyen féle jutalmat érdemel az általa elvégzett kemény munkáért. A cégben maradó felek azonban tisztességtelennek érezhetik ezt a kérelmet saját magukkal szemben, és a vállalat értékének méltányos elosztását kezdeményezhetik. Ezek mellett is számos olyan tényező lehet, amelyek az évek során megváltoztathatják a vállalat becsült értékét.

Mindezek miatt a partnerekre jutó cégrészek értékeinek meghatározása biztosíthatja a helyes és valós összeg megtalálását. Lehetővé teszi egy harmadik fél számára, hogy függetlenül becsülje fel a vállalkozás értékét és a cégben lévő partnerek részesedéseit. Lehetőséget ad arra is, hogy a felek gyorsan átlendülhessenek a cégérték feletti vitán, hogy kinek mennyi jár az üzletből. Ezt az értéket egy képzett, tapasztalt szakember határozza meg, aki olyan technikákat használ, amelyeket évtizedek óta tesztelnek a legkülönbözőbb piaci helyzetekben.

A partnerségi részesedések értékeinek meghatározásával számos vállalat volt képes könnyebben átjutni a feloszlás időszakán, mindeközben elkerülve az üzleti értékkel kapcsolatos problémás kérdéseket.

Ha meg akar győződni arról, hogy nem kell mégegyszer megismételnie a folyamatot, menjen biztosra, és képesített cégértékelő szakembert foglalkoztasson. Ez biztosítja, hogy az általuk generált jelentés megalapozott, tesztelt módszertant követ, amelyet az évek során gondosan fejlesztettek ki.

IDŐPONTOT FOGLALOK