Az Ön vállalkozása hogyan szerveződött?

Nyaralás

Az Ön vállalkozása hogyan szerveződött?

Számos vállalat tulajdonos tisztában van a különböző cégszervezési formák előnyeivel, de tisztában van-e Ön azzal, hogy ezek milyen hatással vannak a cégértékre és a cégértékelési folyamatra? Tekintsük át az egyes alapvető cégszervezési formákat és a cégértékelésre gyakorolt hatásukat!

Hogyan befolyásolják a különböző cégszervezési formák a cégértékelést?

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbb cégszervezési forma, amellyel egy vállalkozás rendelkezhet. Benne egy vagy több ember is szolgálhatja a vállalkozás érdekeit, jogilag mégis egyetlen embert képzelünk el megtestesítőjeként. A tulajdonosok számára nagyon kevés jogi védelmet nyújt, így per esetén akár az otthonát és egyéb értékeit is elveszítheti. Ezt a nagymértékű felelősséget figyelembe kell venni potenciális veszteségek kalkulálásakor. Tisztázni kell továbbá a sokszor összekeveredő személyes és üzleti célra is használt eszközök és tulajdonok sorsait is.

S-típusú Vállalat

Az „áthaladó” vállalkozásnak is nevezett cégforma létrehozása több papírmunkát igényel, azonban több jogi védelmet is nyújt a tulajdonosoknak. Azonban, a C-típusú vállalattól eltérően, a cég bevételei a tulajdonosokon folynak át, ezért a cég nem fizet nyereségadót. Az adókat a tulajdonosok fizetik meg, személyes adóbevallásaikon keresztül. Ez plusz növekedést eredményezhet, amelyet az értékelés során figyelembe kell venni.

C-típusú Vállalat

A C-típusú vállalat egy teljesen mértékben bejegyzett szervezet, amely tulajdonosoktól elkülönülten létezik. Az S-típushoz képest létrehozása szintén több papírmunkát igényel, de a bevételt sújtó adókat a vállalkozás fizeti meg, még mielőtt ezek felosztásra kerülnének a tulajdonosok között, akik ezután szintén további adókat fizetnek. Továbbá nagyobb jogi védelmet biztosít a tulajdonosok számára, hiszen saját egységként funkcionál. Ezt a kettős adóztatást figyelembe kell vennünk a társaság növekedésének szempontjából.

Korlátolt Felelősségű Társaság

A korlátolt felelősségű társaság, vagy „Kft” olyan vállalkozási forma, amelyet kifejezetten a felelősség az üzleti tevékenység ideje alatt, a tulajdonosokra és a vállalkozásra gyakorolt hatásának korlátozása érdekében hoztak létre. Általánosan úgy tervezték, hogy inkább a tulajdonosok részére nyújtson védelmet, nem pedig konkrét adózási vagy értékelési előnyöket adjon.

A cégszervezési típusok közötti különbségek megértésével jobban átláthatja, hogy az egyes szervezetek hogyan működnek, és hogyan befolyásolják a cég mindennapi működését. Lehetőséget nyújt arra is, hogy hogy jobban megértsük milyen hatást gyakorolhat a vállalatra, ha eljön az idő egy cégértékelés elvégzéséhez.

Győződjön meg arról, hogy a képesített szakembert bíz meg a cég piaci értékének megállapításával, hogy a lehető legpontosabb információkat kapja.

IDŐPONTOT FOGLALOK