A cégértékelés katasztrófa esetén is segíthet

Nyaralás

Az Ön vállalkozása is szoftverek létrehozásával és olyan megoldások kifejlesztésével foglalkozik, amelyek lehetővé teszik a rendszerek és programok tökéletes és zökkenőmentes harmóniáját? Ha igen, akkor tudnia kell, hogy egy szoftvergyártó cég értékelése a katasztrófa utáni helyreállítási terv fontos része. Miért? Bár talán úgy tűnhet, hogy a számítógép-park lecserélése nem fontos jelentős beruházás, a cég idő előtti értékelése segíthet abban, hogy gyorsabban visszatérhessen a munkához. Íme egy gyors bepillantás abba, hogy mi történik, amikor egy szoftvergyártó irodai árvízzel szembesül, és hogy a helyénvaló értékelésnek köszönhetően mennyivel simábban zajlik egy helyreállítási folyamat.

Érdekes problémák egy szoftvergyártó cég értékelésekor

Néhány évvel ezelőtt, a Raleigh Kutatási Háromszögének területén működő Blair Consulting számos szolgáltatást nyújtott ügyfeleinek. Mivel irodájuk öregedő felszerelés integrációjára és kreatív megoldások fejlesztésére specializálódott, számos olyan rendszert használt (az öregedő nagygépektől a számítógépes bankokig), amelyek nehézkesen cserélhetők, valamint több tucat különböző operációs rendszert és szoftverprogramot tartalmaztak. Ez lehetővé tette számukra, hogy gyorsan tesztelhessék megoldásaikat és teljes, letesztelt megoldásokkal tudjanak szolgálni ügyfeleik részére.

A vállalkozás egy több cél ellátására struktúrált épületben, a földszinten helyezkedett el, amely fölött többszintes lakáshálózat kapott helyet. A vállalkozás rendelkezett biztosítással az esetlegesen bekövetkező katasztrófák kezeléséhez és bízott abban, hogy a biztosító társaság gyorsan reagál majd követeléseikre. Ebből az okból kifolyólag a vezetőség nem végeztetett cégértékelést.

A vállalkozás feletti 3. emeleti bérlő fürdőszobájában egy nap csőtörés alakult ki, amíg a bérlő egy egyhetes konferencián vett részt egy másik városban. A 2. emeleti lakó éppen Spanyolországban töltött 1 hónapot. A baj első jelei így csupán akkor jelentkeztek a Blair-nél, amikor a ház karbantartásért felelős személyzete felfedezte a szivárgást aki, (tudván, hogy rengeteg értékes számítógép van a közvetlenül a lakások alatt lévő szobában), kiabálva rontott be a vállalkozás irodájába és azonnali, teljes leállítást kért.

A cég alkalmazottai éppen számítógépeik visszaállításán fáradoztak, amelyek egy korábbi villámcsapás során rongálódtak meg, és egy háttéregységben mentett adatállomány visszatöltése volt folyamatban. Az egyik alkalmazott gyorsan cselekedett és lekapcsolta a fő áramforrást, amely egy pillanatra meg is szakította az áramellátást. Azonban a generátor egységei beindultak, és elkezdték újra árammal ellátni az irodát éppen akkor, amikor a felgyülemlett víz áttörte a mennyezetet. Jelentős károkat mérve a vállalkozás számítógépes laborjára.

 Pillanatok alatt több hét adatállománya és milliós nagyságrendeket érő berendezés és elektromos eszköz veszett kárba. A biztosító társaság nem tudta elfogadni, hogy évekbe telik az öregedő rendszereket futtatni képes eszközök beszerzése, és egyszerűen újabb, olcsóbb gépekkel akarták ezeket helyettesíteni. A vállalat végül több évet töltött régi gépek felkutatásával.

Habár a vállalkozásnak végül sikerült talpra állnia a katasztrófa után, hónapokig tartó oda-vissza küzdelem árán tudtak csak megegyezni a biztosítóval és nyerték el végül azt az összeget, amely fedezni tudta a veszteségeket.

Egy szoftvergyártással foglalkozó cég értékelése létfontosságú alapkő, különösen amikor biztosításról vagy követelésekről van szó, bővítésről, illetve ha céget vesz vagy ad el.

IDŐPONTOT FOGLALOK