Az ÖN cégének helyzete

Nyaralás

Amikor egy vállalkozás cégértékelési jelentését nézzük, könnyen összezavarhat a benne látható megannyi értékelési megközelítés.

Vajon melyik cégértékelési módszer mutatná a legjobb eredményt az Ön vállalkozásának esetében?
Előfordulhat, hogy speciális körülmények befolyásolják a cég értékét: jövedelemmel kapcsolatos kérdések, amelyek megoldásra várnak, az eszközök eladásának lehetősége és más faktorok.

Floyd McCanteen, a minnesotai Northen Insulation ügyvezetője nyugdíjba vonulásakor több problémával is szemben találta magát. Vállalkozása egyedülálló volt: az állam északkeleti részén az övé volt az egyetlen, dedikáltan szigeteléssel foglalkozó vállalkozás. Többen is kifejezték érdeklődésüket az üzlet megvásárlása iránt, de az ügyletek mindig sikertelenül zárultak. Az évek során végül McCanteen lassan elkezdte felszámolni a vállalkozás eszközeit, ezzel együtt pedig az egész céget.

Helyzetén könnyedén segíthetett volna egy minőségi cégértékelés elvégzése, ami egyúttal segítséget nyújtott volna nyugdíjas évei finanszírozásában is. Vessünk néhány pillantást a cégértékelési módszerekre és arra, hogy melyik adhatja a legjobb eredményt az Ön cégének helyzetére nézve.

Jövedelem alapú megközelítések

A Diszkontált Jövedelem megközelítés a vállalkozás jelenlegi értékét az alapján határozza meg, hogy a jövőben, a cég átvétele után, az új tulaj milyen előnyöket fog élvezni. Tipikusan akkor használjuk ezt a megközelítést, amikor a vállalkozás cash-flowja egyenlőtlen, vagy előreláthatóan egyenlőtlenné fog válni a jövőben.

A Nyereség Kapitalizáció módszer nagyszerűen használható akkor, ha a cash-flow és a bevételi mutatók szintjei stabil szinteket mutatnak.

Piaci megközelítés

A Közvetlen Piaci Adatok módszere olyan cégértékelési módszer, amely hasonló, (különösen a hasonló méretű és hasonló iparágban működő), vállalkozások eladási árait veszi figyelembe. A módszer a befektetett tőke piaci értékét osztja meg a diszkrecionális jövedelmekkel, hogy meghatározzon egy többszöröst. Ez nagyszerű módja lehet a cégérték meghatározásának, hiszen a ténylegesen megtörtént tranzakciók érvényessége nehezen vitatható.

Eszköz alapú megközelítés

A Korrigált Nettó Eszköz megközelítés a vállalat eszközeinek és kötelezettségeinek értékét határozza meg és állítja be őket úgy, hogy a vállalkozás valós piaci értékét mutassák. A könyvértékek „számviteli” értékek, amelyek sokszor túl magasak vagy túl alacsonyak. A piaci alapú értékelések, mint például egy berendezésértékelés vagy egy ingatlanértékelés, szilárd módjai annak, hogy megkapjuk ezeket az értékeket.

Egy vállalkozás értékének meghatározása bonyolult elemzési folyamat, amely nagymértékben változhat a vállalkozás különböző tulajdonságjegyei miatt úgymint: a múltbéli teljesítmény és a jövőbeli előrejelzések.

Egy átfogó cégértékelés elvégzésével jobb képet kaphat arról, hogy valójában mennyit is ér vállalkozása.
Érdekli, hogy az Ön cége mely szempontok szerint a legeredményesebb?
Foglaljon időpontot MOST szakértőnkhöz!

IDŐPONTOT FOGLALOK